Hälso- och sjukvårdsdirektör följer ej utvecklingen

Det har länge varit oklart om antibiotika behöver ges vid elektiv (planerad) kolecystektomi för att förebygga att operationen medför infektionskomplikationer.

Det finns emellertid nu flera studier som visar att förebyggande behandling med antibiotika inte minskar risken för infektionskomplikationer, bland annat en studie som är baserad på ett relativt stort antal opererade patienter från GallRiks. Därför rekommenderas nu att inte ge förebyggande antibiotikabehandling vid elektiv kolecystektomi.

Vad gör då landstinget i Kalmar län, jo man fortsätter ge antibiotika och mycket av det. Man är klart sämst i landet på att anamma de nya rönen om att inte behandla med antibiotika och hela 26,8% får fortfarande behandling. De som kommit längst är grannlandstinget Kronoberg som enbart ger antibiotika till 8,8%.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Ragnhild Holmberg (utbildad sjuksköterska) och landstingsdirektör Alf Jönsson verkar antingen inte vara insatta i ämnet vård eller så verkar de bara strunta i nya rön. Att begära att den utbildade elektrikern Henriksson skulle kunna detta kan man knappast begära.

Källa: GallRiks – Svenskt kvalitetsregister för gallstenskirurgi

Inlägget Hälso- och sjukvårdsdirektör följer ej utvecklingen dök först upp på Kalmar LT.

Kalmar LT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *